Op woensdag 21 februari 2018 gaat op de Geelse campus van Thomas More en de KU Leuven de jaarlijkse jobbeurs door.

Niet minder dan 165 bedrijven en organisaties uit heel Vlaanderen en uit Nederland stellen er hun vacatures voor. Daarmee is de jobbeurs helemaal volzet en telt de hogeschool het grootste aantal bedrijven ooit op de jobbeurs.

Nieuw dit jaar zijn de virtuele jobbeurs, die tot het einde van het academiejaar actief blijft en een Toekomstdag met jobs, opleidingen en workshops voor leerlingen uit arbeidsgerichte opleidingen, die vaak twijfelen tussen gaan werken of verder studeren.

Groeiend aantal vacatures en een "war for talent"

Het gaat goed op de arbeidsmarkt: het aantal vacatures bij de VDAB piekt en in de provincie Antwerpen is de werkloosheid gedaald met 4,6%, lazen we in de krant. Bedrijven hebben het soms moeilijk om hun vacatures in te vullen.

En het zijn vooral hooggeschoolden, die men zoekt. In 33% van de jobaanbiedingen die eind januari bij de VDAB openstonden, vraagt men iemand met een hoger diploma. Nochtans heeft maar 18% van de werkzoekenden dat. Geen wonder dat bedrijven uit heel Vlaanderen en Nederland stonden te dringen om deel te nemen aan de 33e jobbeurs op de Geelse campus van Thomas More.

Met 165 deelnemers, het hoogste aantal ooit, is de jobbeurs helemaal volzet. De jobbeurs richt zich niet alleen op de studenten van Thomas More en de KU Leuven, die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten. Iedereen die een (nieuwe) job zoekt, is welkom.

Virtuele jobbeurs tot het einde van het academiejaar

Nieuw dit jaar is dat de jobbeurs tot het einde van het academiejaar een virtueel verlengstuk krijgt. Op de virtuele jobbeurs krijgen de deelnemende bedrijven er als het ware online een stand en de student beschikken er over webruimte om zichzelf voor te stellen. De student maakt een profiel aan en laat een uitgebreid CV achter.

Er zijn al 200 bedrijven ingeschreven en al iets meer dan 500 studenten van Thomas More en de KU Leuven hebben er hun CV gepost. Studenten kunnen hun profiel ook laten screenen op de website van Kazi.

Kazi werd, in samenwerking met Thomas More, ontwikkeld door een team van psychologen, HR experten, academici en studenten. De student krijgt een op maat gesneden overzicht van die dingen waaraan hij in een job belang hecht en welke teamrol het beste bij hem past.

De student kan bovendien zijn profiel vergelijken met dat van andere hoog opgeleiden en het profiel gebruiken om op de jobbeurs (in Geel of online) op zoek te gaan naar bedrijven of jobs die echt bij hem passen.

Middengeschoolde is de klos

Deze krantenkop loog er niet om. Hooggeschoolden hebben de jobs voor het uitkiezen. Ook laagge­schoolden zien de vacatures toenemen. Naar middengeschoolden is er minder vraag.

Heel wat werk voor mensen die niet tot de laagstgeschoolden behoren, wordt gedigitaliseerd. Speciaal voor hen is er de allereerste Toekomstdag met jobs, opleidingen en workshops voor leerlingen in arbeidsmarktgerichte opleidingen.

Zij twijfelen vaak tussen gaan werken of verder studeren en dan is een dag waarop zij het beste van beide werelden samen vinden een mooie gelegenheid om zich beter te oriënteren. Wie wil gaan werken, kan naar de jobbeurs en een sollicitatietraining volgen. Wie misschien toch verder studeert, krijgt informatie over het hoger onderwijs.

Met heel veel aandacht voor de vijf domeinen waarin op Thomas More zowel bacheloropleidingen als HBO5-opleidingen georganiseerd worden. Het verschil tussen de twee niveaus staat daarbij centraal. Veel leerlingen uit arbeidsmarktgerichte opleidingen zullen zich beter thuis voelen in een HBO5-opleiding. Een HBO5-opleiding kan bovendien een mooie opstap naar een bacheloropleiding zijn.

De Toekomstdag kwam er op vraag van directies van secundaire scholen in de Kempen. Drie KOGEKA-Scholen uit Geel en Kasterlee, de Vrije Sint Lambertusscholen uit Westerlo en Campus Het Spoor van het Gemeenschapsonderwijs in Mol zakken met ongeveer 200 leerlingen naar de Toekomstdag af.

Meer informatie

Jobbeurs: https://www.thomasmore.be/site/jobbeurs-campus-geel

Toekomstdag: folder in bijlage

Voor meer informatie kunt u terecht bij collega Filip Bode, die de jobbeurs organiseert (0497 74 93 61)

Praktisch

Jobbeurs & Toekomstdag

Woensdag 21 februari 2018 | 10 tot 16 uur

Thomas More | Campus Geel – Landbouwhal | Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel

De jobbeurs is een organisatie van Thomas More, Campus Geel en KU Leuven, Campus Geel in samenwerking met Voka KvK Kempen.

De Toekomstdag is een initiatief van Thomas More, het CVO Hoger Instituut de Kempen en de directies van de deelnemende secundaire scholen.